Sarea care vindecă

Lacul Ursu

La Sovata totul începe de la sare. Și de la nămol. Însă nămolul de Sovata e tot opera sării. “Totuși, ceea ce conferă unicitate nămolului sapropelic extras din Lacul Ursu – Sovata, este calitatea înaltă a componentelor – păstrată nealterată în decurs de circa 80 de ani. Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu este utilizat pentru împachetare generală exclusiv în baza de tratament Ensana Sovata, în circuit intern, nefiind comercializat, transportat în alte zone sau exportat. În acest fel eficiența tratamentului este maximă”, susține dr. balneolog Suzana Pretorian de la Ensana Health Spa Resort Sovata.

Ce este heliotermia și ce beneficii aduce sănătății?
Lacul Ursu din Sovata este unic la nivel european datorită unui fenomen natural special. Este vorba despre heliotermie. Aceasta presupune încălzirea apei lacului diferit din cauza concentrațiilor saline distincte ale straturilor de apă. Un alt aspect al acestui proces îl reprezintă conservarea căldurii înmagazinate, prin prezența la suprafața apei sărate, a unui strat subțire de apă dulce de circa 10-15 cm, provenit dintr-un pârâu adiacent.
„Lacul Ursu are o dublă stratificare, salină și termică. Concentrația salină este maximă la baza lacului, precum și la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius și chiar peste. Tot la această adâncime există concentrația maxima de hormoni estrogen și progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberați în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, susține Suzana Pretorian. Prin urmare, la nivelul corpului imersat în apă, ajung concentrații hormonale și de sare maxime, cât și temperaturile cele mai ridicate, terapeutice, cu efect conjugat antiinflamator și de stimulare hormonală pentru tratarea infertilității feminine și a bolilor ginecologice.
Sovata este o stațiune care și-a dobândit renumele atât pe plan național, cât și internațional. Apa sărată, nămolul și climatul fac din această destinație o adevarată binefacere pentru persoanele cu probleme articulare, ginecologice, respiratorii și dermatologice. Tratamentele realizate în vederea rezolvării și ameliorării acestor afecțiuni și-au dovedit eficiența și au devenit embleme pentru stațiunea Sovata.

Tipuri de tratamente

Tratamentele pentru infertilitate. „Tratamentele ginecologice se realizează în cure cu o durată optimă de 10 zile. În cadrul terapiei se aplică irigații vaginale cu apă sărată, nămol extern și tampoane cu nămol care împreună au efect sinergic antiinflamator, vasodilatator și de stimulare ovariană naturală. Durata unei ședinte complete (inclusiv baie sărată la piscină) este de circa două ore”, recomandă dr. George Ștefan Vasilescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Ensana Health Spa Resort Sovata, specializat în infertilitate de cuplu.
Rata de succes a tratamentului în obținerea unei sarcini este de 18,5%.
Tratamentele afecțiunilor reumatologice. Namolul extras din Lacul Ursu este intens mineralizant și bogat în sulfură de fier coloidală. Formula sa este una unică, deoarece la baza formării lui se găsesc flora, fauna și microfauna dezvoltate foarte bine datorită apei calde a lacului. Namolul sapropelic are efect intens antiinflamator și de diminuare a durerilor atât imediat, cât și pe termen de 3-6 luni posttratament.
Tratamentul bolilor respiratorii. Bolile respiratorii sunt mult ameliorate prin curele antialergie Ensana Sovata, care se adresează atât alergiilor respiratorii, cât și infecțiilor respiratorii repetate, inclusiv la copii. Protecția imună și reducerea alergiilor obținute prin tratament durează aproximativ 6 luni – 1 an.
Bolile dermatologice tratate eficient la Ensana Sovata sunt dermatitele atopice, eczemele cronice și psoriazisul cutanat. „În dermatitele atopice, mai ales la copii, se obține remisia completa a leziunilor în două săptămâni de tratament cu apă sărată și namol extern. Eczemele cronice se pot vindeca în totalitate dacă factorul de întreținere predominant este scăderea imunității și/sau stresul. Psoriazisul cutanat nu se vindecă, dar se amelioreaza net pentru o perioadă de minim trei luni, prin scăderea inflamației, palidarea eritemului, hidratare intensă și îndepărtarea scuamelor, fără efectele adverse constatate”, susține Suzana Pretorian.
“Nămolul are o compoziție ideală, în sensul că atât fracția minerală, cât și cea organică, sunt bogat reprezentate cantitativ și calitativ: conținut extrem de ridicat de clorură de sodiu și alte minerale, respectiv substanțe organice provenite din descompunerea microflorei și faunei lacului – acizi humici, biostimuline, vitamine, substante de tip hormonal”, ne spune specialista.
La Sovata, își pot găsi salvarea și doamnele cu sistemul endocrin și hormonal dat peste cap de ritmul de viață nebunesc.
Suprasolicitarea, stresul și anxietatea dau dureri de cap suplimentare femeilor și le pot determina o instalare prematură a menopauzei. Chiar și de la 35-40 de ani. Efectele imediate sunt dezastruoase: bufeuri, insomnie, creștere în greutate greu controlabilă, afectarea dispoziției, osteoporoză postmenopauză, boli cardiovasculare, depresie, afectarea vieții de cuplu.

Apa te menține sănătoasă. Și în formă. Știai? Dacă ești curioasă să știi cât mai multe, ia aminte. Apa e magică. Mai ales cea sărată. E bogată în minerale și vitamine. Mai ales apa din Lacul Ursu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s