Provocare: ”Start la Mișcare!”

Start la miscare cu Tedi - 3

Nu e nici noutate și nici secret faptul că de la cele mai mici vârste – din ce în ce mai mici – copiii își petrec timpul liber cu ochii lipiți de telefoane, tablete, calculatoare. Sau de televizoare, în caz că nu dispun de niciunul dintre cele enumerate. Treaba nașpa e că, deși pare că toți înțelegem importanța mișcării pentru copii, continuăm să îi lăsăm în plata lor, cu tabletele și telefoanele lor (pe care noi le cumpărăm, de altfel), să își facă de lucru și să ne lase în pace, că avem și noi treburile noastre. Îi zici o dată, de două ori, de zece ori să iasă afară, să se joace cu alți copii, să se plimbe cu bicicleta, cu rolele, cu trotineta, să bată mingea, să sară coarda, să facă ceva, orice, numai mișcare să fie. Vezi că nu vrea, tuni și fulgeri o vreme, după care îl lași în pace. Tu simți că ți-ai făcut datoria, dar dacă e încăpățânat și n-ai cu cine să te înțelegi, te consolezi cu gândul că ”decât să umble creanga și să facă cine știe ce prostii, să se înhăiteze cu toate pușlamalele (copilul nostru este întotdeauna cel mai bun!), așa măcar îl ai sub ochi, în casă.” Nu mai ai nervi să vorbești cu el ca și când ai vorbi cu pereții…

Ce e de făcut? Uite că la asta s-au mai gândit și alții. De exemplu Tedi, simpaticul personaj pe care îl știm cu toții. La sfârșitul anului trecut, Maspex România a demarat o campanie care are ca scop promovarea mișcării în rândul copiilor, intitulată ”Start la mișcare!”, având-o ca ambasadoare pe handbalista Cristina Neagu, declarată cea mai bună jucătoare a lumii în 2010, 2015, 2016. Astfel, compania desfășoară, prin brandurile Tymbark și Tedi, programe sociale prin care copiii sunt încurajați să facă multă mișcare și să acorde, totodată, atenție tuturor sporturilor.

Tedi s-a pus și el în mișcare și a început să viziteze școli pentru a-i convinge pe cei mici să facă mișcare. Zilele trecute am avut bucuria să mă aflu alături de el, de Cristina Neagu, Cătălina Ponor, Carmen Brumă și Mihai Petre la Școala Gimnazială ”Inginer Gheorghe Pănculescu” din Vălenii de Munte. Ne-au așteptat în curtea școlii circa 300 de copii chiar dornici să joace handbal, să ia lecții de gimnastică, să danseze sau să primească informații despre importanța nutriției și a mișcării. Privindu-i cum au participat activ, alături de cei patru sportivi (da, Carmen nu este doar realizator tv ci și maratonistă) la activitățile propuse de ei, privindu-i cum au continuat să alerge și să exerseze mișcările învățate chiar și după ce musafirii celebri au plecat, am tras concluzia că, de fapt, copiii sunt dornici de mișcare. Dacă aleg să își petreacă timpul în mod… static, este pentru că nu sunt încurajați și stimulați să facă mișcare. Așadar vina nu este a lor. Nu cred că ne putem aștepta ca cel mic să iasă de bunăvoie din casă și să meargă să facă mișcare dacă n-a văzut pe nimeni din casă făcând așa ceva. Dacă și adulții stau cu ochii în laptop sau telefon, dacă tata e amator meciuri de fotbal, dar numai când le vizionează la televizor, dacă mama vine să-l ia pe copil de la școală cu mașina, chit că piciul ar putea ajunge acasă, pe jos, într-un sfert de oră… Și nici nu sunt mulți copii care să ceară ei părinților să fie duși la un club și înscriși la un sport.

1

Mi-am propus de ceva timp să ma implic în proiecte legate de educație prin sport. Și m-am bucurat când am primit propunerea de a fi Ambasadorul programului ”Start la mișcare cu Tedi! Această campanie își propune să determine copiii să facă mișcare. Totodată, vrem să fie și un mesaj pentru părinți să-ți susțină copiii să facă sport. Eu practic handbal de 18 ani și cred că sportul formează caractere, dezvoltă personalitatea. Din punctul meu de vedere sportul înseamnă disciplină, perseverență, inclusiv să devii mai sociabil pentru că întâlnești oameni noi și înveți să interacționezi”, a declarat Cristina Neagu.

2

Mă bucur nespus să văd persoane care se implică în astfel de campanii. Începând gimnastica la 4 ani, eu nu am avut timp să ies afară cu copiii să mă joc. Din păcate, văd că în ziua de astăzi copiii nu mai tânjesc după acest lucru ci tânjesc mai mult după calculatoare, televizor, telefoane. Îmi doresc din tot sufletul ca părinții să încerce să îndrume acești copii nu neapărat la performanță dar la mișcare în general. Mișcarea este foarte importantă din toate punctele de vedere căci te ajută să te dezvolți atât fizic cât și psihic. Te învață să fii ambițios, să treci peste probleme”, a spus și Cătălina Ponor.

3

Până la sfârșitul anului școlar în curs Tedi și prietenii lui sportivi vor mai vizita și alte școli. Chiar și pe parcursul vacanței de vară simpaticul ursuleț va continua să se implice în mai multe acțiuni sportive pentru copii, urmând ca din toamnă să reia campania în școli din țară.

Îi felicit pe organizatori pentru această campanie al cărei obiectiv este acela de a implementa mișcarea și alimentația echilibrată în rândul copiilor dar și în rândul adulților. Pentru că este important ca adulții să dea startul la mișcare și la trăitul sănătos. Cred că cei mici au nevoie de exemple reale și concrete. Din câte știu eu, unul din patru copii are probleme cu excesul de kilograme și sper că povestea mea, care s-a transformat în una pozitivă, să fie o sursă de inspirație sau măcar un ghidaj pentru cei care se confruntă cu această problemă sau pentru cei care vor să prevină apariția ei”, a declarat Carmen Brumă.

4

Ce mă interesează cel mai mult este să întâlnesc oameni fericiți iar în cazul nostru, concret legat de acest proiect, să văd copii în formă și fericiți. Pentru asta, un factor foarte important care ne ajută să fim mai buni, mai fericiți și, implicit, mai sănătoși, este mișcarea. Dar aceasta depinde educație. Educația, pentru mine, schimbă fața societății. Eu, făcând dans sportiv, care este la granița dintre sport și artă, simt că misiunea mea să le încurajez pe amândouă iar când e vorba de copii, sunt cu atât mai bucuros să le împărtășesc din propriile experiențe și să încerc să-i motivez. Încerc s-o fac printr-o metodă nouă prin care copiii învață să facă mișcare și să danseze jucându-se, astfel încât totul să pară facil și distractiv. Din experiență, am constat că e foarte important momentul în care copiii intră în contact cu mișcarea. Acesta trebuie să fie deosebit de plăcut, de distractiv, care să le creeze această motivație naturală de a continua. Acesta este scopul meu. Cred în el, cred în copii care au zâmbetul pe buze”, a adăugat Mihai Petre.

5

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s