Zboară, Silvana!

chef roxana

Mă fascinează oamenii care renunță la o poziție bună, la un salariu bun, la o situație confortabilă, pentru a-și urma pasiunea. Mă uit la ei ca turistul la Taj Mahal. Sunt atât de vrăjită de genul acesta de oameni tocmai pentru că mie îmi lipsește curajul de a face o așa mare nebunie. Ce, doar nu credeți că în aproape 25 de ani de presă nu mi-a venit să-mi iau câmpii și să plec, să fac altceva?! Sau că nu au existat oportunități. Ba bine că nu! În 2010 mi s-a oferit o șansă și i-am întors spatele. Cu un regret care mă roade și azi. A fost șansa mea de a schimba macazul, de a face ceva care îmi place la fel de mult. La fel de mult?! Uite, asta nu știu sigur. Adică nu pot spune cu mâna pe inimă. Chiar nu știu. Dar sigur eram mai bine plătită. Dublu a ceea ce câștigam atunci. Însă nu am cântărit decizia din acest punct de vedere. Practic nici nu a contat. Chiar deloc. Doar că nu am avut curaj să o cotesc în așa hal.

Ceea ce am scris mai sus despre mine, despre episodul acesta din viața mea profesională, nu se vrea o poveste asemănătoare celei care urmează să v-o spun. Nici pe departe. Pentru că poveștile nu se sfârșesc la fel.

Silvana Borza. Născută la Cluj și venită în București de 14 ani. Urmează Facultatea de științe aplicate, specializarea socio-psihopedagogie. Lucrează o vreme într-o firmă de head hunting, apoi, în 2005, se angajează ca Director de Resurse Umane la restaurantele La Mama. Nu știu dacă odată intrată în lumea gusturilor și aromelor i s-a declanșat pasiunea, că nu am întrebat-o. Cert este că după șapte ani de stat la birou i-a venit pofta aia nebună de gătit. Și uite așa, licențiata în Științe aplicate trece la cratiță și face un curs de calificare în meseria de bucătar. Și nu de nevoie, cum li se întâmplă unora, obligați de vremuri la reconversie profesională. Femeia avea chiar o funcție de invidiat! Cursul ăsta l-a făacut în 2012. Cu un an înainte, în 2011, Silvana scrisese pe pagina ei de Facebook:

Devenim ceea ce credem și gândim

„Un om a găsit un ou de vultur și l-a pus în cuibarul unei găini din hambar. După ce a fost clocit alături de puii de găină, puiul de vultur s-a născut și a crescut alături de ei. Toată viața vulturul a făcut ceea ce au făcut și puii în hambar. El a zgâriat pământul după viermi și insecte. Anii au trecut și vulturul a ajuns foarte bătrân. Într-o zi el a văzut o pasăre magnifică deasupra sa, sus pe cerul senin. Plutea într-o grațioasă măreție pe curenții puternici de aer, cu abia o bătaie din aripile sale puternice, care păreau din aur. Vulturul bătrân crescut printre găini privea în sus cu venerație.

– Cine e acela ? a întrebat el.

– Acela e vulturul, regele păsărilor, a spus vecinul său. El aparține cerului. Noi aparținem pământului, noi suntem găini.

Așa că vulturul a trăit și a murit ca o găină, pentru că asta a crezut și a gândit el că a fost.”

După doi ani de la absolvirea cursului de bucătar, Silvana a mers în Franța și a făcut un stagiu de practică la un restaurant gourmet din Paris. Vulturul din ea își deschisese aripile… Cătălin Mahu, patronul restaurantelor La Mama, a văzut-o și simțit-o pe Silvana că din biroul ei de director de HR tânjește după cuțit, lingură și tigaie, după fierbințeala plitei și dogoarea cuptorului. Și s-a făcut curenții de aer pe care vulturul din ea să plutească fără greutate. I-a dat bucătăria să-i fie cer. Și acum Silvana este Food creator pentru restaurantele La Mama, concepe meniuri, gătește, experimentează și reinventează, apoi așteaptă cu timiditate și modestie reacția celor care îi gustă preparatele. Pentru asta am fost, printre alții, invitată la masă într-o seară. Să gust din meniul de vară. Meniu disponibil în toate restaurantele lanțului La Mama, mai puțin Puiul copt și afumat, pe care îl găsiți doar la locația de lângă Ateneu.

Pentru Silvana servirea mesei a fost ca premiera unui spectacol de teatru. A așteptat să sosească toți invitații. A avut grijă să nu ne lipsească nimic, să fie reci apa, vinul și sucurile, să socializeze cu fiecare dintre noi, să răspundă întrebărilor și, din când în când, să dea fuga și în bucătărie, să se asigure că totul decurge bine și că preparatele vor ajunge pe masă la temperatura optimă pentru a fi servite.

Și-a început să se încarce masa: delicioasa Tartă cu praz și bacon, parfumații Creveți picanți cu legume în sos de vin alb, incredibilul Pui copt și afumat, cu chipsuri din cartof și mujdei cu smântână (acest preparat este preferatul meu, din cauza căruia salivez acum, când scriu!), savuroșii Ardei umpluți (așa sos de roșii ca al lor, gros și dulce, n-am mâncat, cred, niciodată), picantul Porumb fiert cu unt și peperoncini și spectaculosul Pepene galben cu înghețată de vanilie și frișcă. În meniu mai exista și un aromat Tort de biscuiți, dacă după atâta dezmăț ar mai fi încăput ceva… Să nu uit! Înainte să vă las să salivați uitându-vă la preparatele Silvanei, vă mai spun că fata asta are acum și un Master în Tehnologii performante, Management și Marketing viti-vinicol. În caz că nu știi ce vin se potrivește a fi servit la preparatele ei…

tarta

creveti

pui afumat

ardei umpluti

porumbpepene1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s