Iubește, roagă-te, mănâncă

tort-sectiune

Habar nu am cum ne-am împrietenit pe Facebook. Cel mai probabil era în lista unei colege. Îi urmăream postările și, desigur, o fac în continuare. I le urmăream așa cum urmăresc show-ul Cake Boss pe TLC, în care un extraterestru de maestru cofetar de origine italiană care trăiește în State, Buddy Valastro, face niște torturi de rămâi crucit. Așa torturi vedeam în postările Oanei Rizea, cea despre care scriu acum.

Avocat, jurnalist,cofetar

Am o admirație copleșitoare pentru persoanele care își urmează visul și pasiunea. Care, deși încearcă să meargă pe un drum confortabil pentru care se pregătesc niște ani buni, renunță la el pentru a alege drumul spinos al începuturilor și provocările parcursului, numai pentru că drumul e pavat cu pasiune. Oana și-a dorit să studieze Medicina, dar i-a fost prea frică de examenul la Fizică, la admitere. A doua opțiune a fost Dreptul. Pe care l-a și absolvit. Dar nu Codurile de Procedură civilă sau penală erau cele care îi aprindeau imaginația. A lucrat ca jurnalist, a redactat articole pe teme medicale, a răspuns cititorilor pe teme juridice. A probat rețete la revista Practic în bucătărie. Aici, în sfârșit, se întâlnea cu pasiunea.

oana.png

oana-astro

Au mâncat, n-au comentat

Oana s-a îndrăgostit la 10 ani. De prăjituri. De prepararea lor. Iar părinții ei au fost atât de… dulci încât i-au permis întotdeauna să-și manifeste aptitudinile, chiar dacă asta putea însemna dezastru în bucătărie și câteodată rateuri la produsul finit. Îi ținea isonul o prietenă, așa că amândouă preparau, amândouă curățau ”laboratorul”. Din două în două zile își aștepta părinții acasă, de la serviciu, cu ”ceva bun”. Prima dată a fost un orez cu lapte. Altă dată a fost o plăcintă atât de tare încât a trebuit să fie cumva desfăcută și mâncată umplutura cu lingurița. Știi cum își încurajează un părinte copilul, fără să i-o spună în cuvinte? Mâncând tot ce prepara acesta, fără să critice, fără să ironizeze. Așa au procedat părinții Oanei. Și azi au toate motivele din lume să fie mândri de asta. Și de fata lor. Care și-a găsit drumul, acel drum care o face fericită în fiecare zi, în fiecare oră. Drumul ei de azi care nu este o cameră de gardă, nu este o sală de judecată și nici o redacție. Este un micuț dar magic laborator de cofetărie: etorturi.

Mângâierea ciocolatei

Mi-am făcut curaj și m-am autoinvitat în laboratorul ei, mărturisindu-i sincer că vreau să scriu pe blog. A ales o zi tihnită, 13 februarie, când fetele de la laborator erau libere. Oana în schimb nu avea stare, oricum venea să facă o comandă specială pentru Valentine‘s day: cincizeci și ceva de bombe de ciocolată.

M-am așezat pe un scaun, lângă blatul pe care lucra, să-i urmăresc mâinile. Mâinile ei sunt calme, la fel de calme cum este și ea. Și grijulii. Mă uitam cum rupe aluatul, de parcă s-ar teme că îl doare. Cum cântărește fiecare bucată, pentru că fiecare bucată trebuie să aibă fix 55 de grame. Niciun gram mai mult, niciun gram mai puțin.Cum rotește în palme cu tandrețe, până se formează o sferă perfectă. Cum înfige în fiecare sferă câte un bețișor cu atenția unui maestru sticlar, iar apoi o îmbăiază în voluptoasa ciocolată belgiană topită, de parcă și-ar îmbăia propriul copil. Presară delicat, pe fiecare, bomboane mici-mici din ciocolată de cea mai bună calitate. Fără să se zgârcească. Scurtează apoi bețișoarele cu o ghilotină și le lasă să străpungă inimi roșii din pastă de zahăr. Și cred că fiecare inimă este declarația ei de dragoste pentru prepararea artizanală a dulciurilor. În bombele astea de ciocolată făcute după o rețetă inventată de ea, a pus și amintirile copilăriei, a bilelor din compoziție de salam de biscuiți pe care le făcea mătușa ei, adusă în laborator de povești.

bombe-in-lucru

bombe-la-cantarire

bombe-la-glazurare

inimioare-in-lucru

tot-bombe-in-lucru

bombe

Cantina din vise și gogoșile din tuci

Sunt vorbăreață de felul meu, dar în prezența ei -nu știu de ce- mi-au adormit cuvintele. Aveam impresia că dacă vorbesc tulbur liniștea templului de zahăr, ciocolată și arome. Și draga de ea aștepta de la mine întrebări… Iar eu parcă aveam gura lipită. Cu macarons.

Deși prepară minunății, Oanei cel mai mult îi place să facă gogoși, în tuci, atunci când merge la țară. Și asta se întâmplă rar, pentru că nu e timp. Îi place să privească oameni care gătesc. Se relaxează citind cărți de bucate. Nu le mai știe numărul, câte are în biblioteca tixită. Bucuria ei supremă este să-i vadă pe oameni mâncând cu plăcere, iar când visează, visează că are o cantină mare de tot, în care să hrănească pe toată lumea. Mai puțin cu chec, pentru că asta nu-i place să facă. Are acest drept. Exact așa cum are dreptul ca în puținele și rarele ei momente libere să dea pensula din silicon pe cea din păr de veveriță, blatul mesei pe șevalet si crema de ciocolată pe tempera sau vopsea acrilică. Pentru că Oana Rizea nu doar modelează sau ornează, ci și pictează.

tablou

Natural.Proaspăt.Premium

Îi urmăresc în continuare mâinile și o ascult vorbind cu drag despre primul tort decorat artistic. Iulie 2012. Un tort cu iaz și peștișori… Apoi, în 2014, deschiderea magazinului online www.etorturi.ro. Nu a avut nevoie de publicitate, pentru că și-a făcut-o singură. Calitatea este cea mai bună publicitate. Zece torturi gratuite, pentru aniversările a zece clienți. Și așa se duce vestea, din om în om, din gura în gura care a gustat din torturile ei. Pentru că tot ce se prepară în micuțul atelier, are la bază exclusiv ingrediente naturale, proaspete, premium. Se lucrează cu ouă, nu cu praf de ouă, cu ciocolată belgiană, mascarpone, fructe proaspete, lichior de cafea și blat de casă. Și numai cu drojdie proaspătă. Fără aditivi alimentari. Fără conservanți sau premixuri. Fără margarină și fără înlocuitori de nucă. Apropo, știți cu ce se înlocuiește, în torturi, nuca? Sau alunele ori migdalele? Cu boabe de fasole prăjite și sfărâmate. Ei, dar astea sunt finețuri pe care le simt doar profesioniștii… Pentru torturile ei, Oana acordă și certificat de conformitate. Și asta spune tot. Pentru că nu își bate joc de clienți. Și pentru că este vorba despre reputația și conștiința ei. Și pentru că, oricum, nu știe cum altfel se fac lucrurile decât corect și cinstit. Cum a fost atunci când, lucrând la mousse-ul de ciocolată pentru o comandă de tort, acesta i s-a tăiat. Putea să-l folosească așa cum era, căci consumase ingrediente pe care dăduse bani? Putea. Sunt sigură că orice cofetar știe trucuri care să acopere nereușite… Oana s-a apucat, la zece seara, de alt mousse. Dimineața trebuia livrată comanda. Femeia asta este atipică – nu-i așa?! – într-o lume a afacerilor pentru care profitul este legea. Așa zic și eu.

echipa

Dacă intri pe site-ul www.etorturi.ro vei descoperi câte minunății se fac în acest laborator, în numai șase oameni. De la torturi aniversare la torturi pentru nuntă sau botez, torturi pentru copii, cu figurine, cu poze sau cu flori naturale, torturi de lux și torturi speciale, fără marțipan. De la miniprăjituri la brioșe, cupcake și macarons, de la fursecuri la pateuri și saleuri. Și să nu uit de spectaculoasele candy bar. Însă specialitatea laboratorului sunt torturile pentru copii. Dacă intri pe site, te convingi. Am făcut eu o selecție de poze pe care o vei vedea mai jos, dar este nimic pe lângă ce găsești pe site.

Știai că…

cel mai mare tort realizat în laboratorul etorturi.ro a fost unul cu o greutate totală de 20 kg, comandat pentru întâlnirea aniversară a absolvenților unei facultăți?

în unele cofetării cu pretenții din București se vând torturi aduse din Bulgaria și Grecia?

cea mai solicitată combinație de culori pentru torturile de nuntă din ultima perioadă este alb-auriu?

Sigur că nu aveai de unde să știi. Nici eu nu știam dacă nu îmi spunea Oana.

t1

t2

t3

t4

t5

t6

t7

t8

t9

t10

t11

t12

t13

t15

candy-bar

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s