Copiii doctorului Pantos

foto pereti

A avea copii pare cât se poate de firesc, de natural și ușor. Așa a fost pentru mine, așa a fost poate și pentru tine. Dar asta nu înseamnă că toate cuplurile de pe pământul ăsta au norocul nostru. Și nici nu mai este un secret că – așa cum o arată și datele statistice – infertilitatea a devenit o problemă despre care se aude și vorbește mai des decât în anii trecuți. Nu am de gând să fac teorie medicală pe acest subiect, nu am nicio pregătire în acest sens și nici nu este acesta scopul articolului de față. Vreau doar să încerc să dau curaj celor care nu cred în miracole și speranță celor care, obosiți și deznădăjduiți, s-au resemnat. Vreau să le spun celor care nu știu, care cred că au epuizat toate șansele, care și-au plâns toate lacrimile, care și-au strigat toată disperarea și care n-au primit răspunsul la întrebarea mută „De ce eu?!” că mai există una și că merită încercată. De fapt nu e vorba despre o șansă cât despre un loc și despre niște medici care pot schimba destine.

fetita draguta

Subiectul acesta este atât de sensibil încât merită toată sinceritatea. Și n-aș fi nimănui de ajutor ascunzând adevărul. Iar unul dintre adevăruri este că, în România, Ministerul Sănătății este incapabil să facă ceva pentru cuplurile infertile. Că priceperea se rezumă la declarații de presă, ordonanțe de urgență și hotărâri de Guvern, la programe și așa zisele finanțări ale acestora. Vorbe. Vorbe și cifre. Toate, goale.

8+40.000

A avea un copil când pare că natura se împotrivește, nu e ușor. Nici ieftin. Costă, și costă nu doar în bani ci și în timp, în nervi, în drumuri. În exercițiul de voință și de tărie, în cel de perseverență și răbdare. Cei care au făcut drumul acesta anevoios știu cel mai bine. Eu știu doar ce știu de la unii dintre ei. De la cei care au ales să meargă la Atena, la Centrul de Reproducere Umană Genesis. La doctorul Constantinos Pantos. Cel care are opt copii ai săi și încă vreo… 40.000 în 34 de țări. Inclusiv în România. Copii cu ale căror fotografii a tapetat pereții clinicii. Copii care au venit pe lume pentru că el i-a dat destinului o mână de ajutor ca să se sucească. M-am întrebat cum o fi să primești atâta recunoștință? Cum o fi?!

Pantos

Sigur cunoști și tu un caz

Îmi dau seama că poate sunt haotică, îmi dau seama că, scriind, sar de la o idee la alta, de aceea am lăsat să treacă atât de mult timp de la întoarcerea de la Atena ca să mă așez în fața tastaturii. Am crezut că mi se vor așeza impresiile, cuminți, ordonate. Pentru că ai nevoie de o anumită stare să scrii despre ceva ce n-ai trăit pe pielea ta. Acum, rememorând, îmi dau seama că de fapt sunt tot ca într-un carusel de sentimente, de fețe, de zâmbete, de voci. Când am început să postez pe pagina personală de Facebook fotografii de la Atena, o cunoștință m-a întrebat, pe mesageria privată, pentru ce sunt acolo. I-am spus că vizitez Centrul de Reproducere Umană. Știi ce mi-a scris? „Te rog să fii ochi și urechi și să îmi zici și mie. Sunt interesată.” Da, este una dintre persoanele care visează la un copil. Știi cum este să auzi asta de la cineva care nu îți este străin și necunoscut? Este aproape personal.

V-am spus, nu e deloc ușor sa pornești cruciada asta. Deloc. O altă cunoștință, acum viitoare mămică, îmi povestea pe holul centrului că doi ani de zile a făcut cu încăpățânare drumuri regulate la Atena. În week-enduri. Că a pus împreună cu soțul ei ban pe ban pentru a fi posibile acele drumuri, acele tratamente. Că mergea singură fiindcă două persoane ar fi însemnat și cheltuieli de două ori mai mari. Și povestindu-mi nu a pronunțat niciodată cuvintele „greu””ori „sacrificiu”.

Petrecere pe Stadionul Olimpic

Habar nu am avut până anul acesta că 15 iunie este Ziua infertilității. Dar anul acesta am petrecut Ziua infertilității alături de mii de cupluri venite din colțuri de lume și alături de cupluri de români, pe Stadionul olimpic din Atena, unde dr. Pantos și-a invitat… copiii.

intrare cu lume

Poate că fotografiile cu care voi ilustra acest articol nu sunt relevante pentru atmosfera de acolo. Pentru că ele sunt doar bucățelele de sticlă colorată ale unui imens vitraliu, iar frumusețea lui este întregul. Dar măcar credeți-mă pe cuvânt când vă spun că nicăieri – dar nicăieri! – nu am mai văzut la un loc atâtea fețe strălucind de fericire. Atația părinți cu ochi sclipind de bucuria AIA și de mulțumirea AIA pentru care nu îți găsești cuvintele… Oameni care se întâlneau și îmbrățișau cu bucuria revederii, cu dragul ĂLA pe care îl ai pentru cineva cu care ți-ai împărțit cele mai crunte momente de neliniște și de așteptare. Oameni care eu cred că se cunoșteau de la Centru, care poate împărțiseră bancheta din sala de așteptare sau chiar rezerva. Și speranțele, neapărat speranțele, legați de o solidaritate secretă și de repere de viață: „Am făcut în aceeași zi fertilizarea”. Și, să nu uit: nicăieri n-am mai văzut atâția gemeni câți am văzut la Marea Petrecere de pe stadion! O reuniune de suflet inspirat denumită „O zi pentru o viață”.

cuplu cu gemeni

papusile

cu vata pe bat

tobogane

mamica cu gemeni

tatic cu gemeni

Ție, celui/celei care ai citit articolul de față, îți cer ajutorul. Te rog să dai povestea asta mai departe, prin ce mijloc vrei tu. Poți să o iei integral, poți să faci cum vrei. Nu pretind nici măcar să mă citezi ca sursă. Vreau doar ca această poveste să călătorească și să ajungă la cei care au nevoie disperată să-și regăsească speranțele. Și dacă acum, în această clipă, chiar o astfel de persoană citește, cuvintele de  mai jos sunt exact pentru ea. Și pentru cunoștința mea care a așteptat vești de la mine:

Caută-l pe dr. Andreas Vythoulkas. Îl găsești la București, la Clinica Medsana. E specialist în infertilitate și îți garantez eu că va fi prietenul familiei voastre. E grec, dar e și de-al nostru. Și e discipolul doctorului Pantos. Mergi cu toată încrederea la el, cu inima deschisă larg. Va fi umăr la umăr cu tine pe drumul acesta, te va sfătui și îndruma. Și vezi că de la toamnă Genesis va deschide și în București o clinică în care se va putea face FIV. Așa că dacă nu-ți permiți să mergi la Atena, se rezolvă și asta în curând. Aștept să mă inviți la botez.

Andreas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s