Pui de pernă pentru pui de om

pui de perna

Îmi este prieten virtual, doar pe Facebook, pentru că sunt o putoare de om care, de un an de zile, nu a reușit să își găsească timp nici măcar o singură dată pentru a participa la unul dintre evenimentele lui. Îi urmăresc activitatea, îi urmăresc postările, mă distrează copios crâmpeiele de viață puse în cuvinte cu un umor savuros și mă emoționează cu faptele lui. Îl știam de la televizor, îl văzusem o dată într-un reportaj care îl avea ca protagonist. Și atunci m-am minunat cum poate un om avea atâta energie pozitivă, atâta generozitate și atâta putere de a strânge în jurul lui oameni care să îi susțină cauza și să intre în hora lui. Într-o proporție copleșitoare, tineri.

Îl cheamă Roman Ion Cristian. Așa îl găsești și pe Facebook. Trimite-i cerere de prietenie și ți-o va accepta în cel mai scurt timp. Se bucură să aibă prieteni, oricât de mulți. Pentru că fiecare prieten în plus este pentru el un posibil… spiriduș. Sau o Domniță. Sau o Zână.

Cristian este taximetrist. Dar nu unul obișnuit. Eu una cred că face taximetrie cu fix acest scop, de a cunoaște oameni, de a interacționa cu ei și de a-i bucura. Taxiul lui este celebru, pentru că nu este orice taxi, este Taxiul cu Bomboane. La Meridian. Un taxi în care orice client primește o bomboană, o snoavă, o poveste, un zâmbet. Din taxiul lui lumea coboară râzând. Și îi place să își facă selfie cu ei. Se ține de șotii și, în general, se strâmbă în poze. Este adorabil.

O țin pe-a mea până-n pânzele albe: Cristian nu este un simplu taximetrist. Este un om nu doar foarte bun ci și foarte inteligent și cultivat. FOARTE. Asta să fie clar de tot. Dacă nu aș avea teoria mea, că face taximetrie pentru că nu cred să poată trăi fără să socializeze aproape permanent, aș spune că nu are ce căuta în branșa asta. Că e un accident că este taximetrist. Pentru că are o cu totul altă stofă. E cașmir. Bumbac de Pima. Satin. Organza. Categoria lux…

Cristian este Moș Crăciun de iarnă, de primăvară, de vară și de toamnă. Da, da, exact cum citești! Iar Laponia lui este Spitalul Budimex. Acolo merge săptămânal să aducă seninul copiilor internați cu săptămânile și lunile. De la o vizită la alta strânge în jurul lui oameni de bine care donează jucării, fructe, bomboane. Tot ce le place copiilor. Și tot împreună cu ei, ridicați la rang de spiriduși, îmbrăcat în Moș Crăciun, merge și le face micilor pacienți surprize. Și îi face să râdă. Asta e pentru el cea mai mare plată. Pentru asta face tot ce face. Și pentru îmbrățișările celor mici.

mos de vara

În fiecare joi seară, împreună cu cei pe care îi adună ca un magnet în jurul lui, merge “la o citeală”. La 19.30 e întâlnirea, la Spitalul Budimex, la steaguri. Cu câte o carte sub braț și cu toată dragostea pe care fiecare o poate aduce cu el. Cristian și… suita lui merg în saloane și le citesc copiilor povești. Apoi cărțile rămân cuminți în biblioteca spitalului, pe care cred că el și prietenii lui un umplut-o. Ei, cum ți se pare asta? În fiecare joi! Și râde cu ei, se joacă, se fotografiază, mânuiește păpuși, desenează pe ghipsul care le ține captivă câte o mânuță, câte un picioruș…

citeala

teatru papusi

Acum și-a pus altceva în cap. Un eveniment pe care l-a numit “Pui de perna pentru pui de om”. Așteaptă de la noi, până pe 28 aprilie, să donăm pernuțe, papucei, ciorăpei, chiloței și tot ce ne închipuim că le-ar plăcea copiilor să primească pentru a se înnoi. Cum se face de Paște. Pe 29 aprilie Cristian – și toți cei care vor dori să îl însoțească – va merge la spital pentru a le face micuților… un pui de bine. Hai, spune, cum să nu-l iubești pe omul ăsta?!

Prietenul meu trebuie răsplătit. Așa zic și cred eu. Numai că el nu își dorește nicio răsplată. Îi este deajuns dragostea copiilor. Așa că haideți mai bine să îi facem cadouri de nerefuzat: pernuțe, papucei, ciorăpei, chiloței, jucării, cărți cu povești, fructe, bomboane. Pentru cei din București va fi simplu. Îl sunați și vă dați întâlnire cu el. De regula pe la Piața Unirii. Ceilalți, din țară dar și de departe, îi puteți face cadou… prietenia voastră. O apreciază la fel de mult, credeți-mă!

dragoste

PS. Cristian, știu că ai citit. Când ți-am cerut permisiunea să folosesc poze de pe pagina ta Facebook mi-ai spus că pot lua de acolo tot ce doresc dacă acest lucru este în folosul copiilor. Nu ți-am spus atunci adevărul întreg, că despre tine vreau să scriu. Eram sigură că o te împotrivești. Dar cine și ce este mai de folos copiilor dacă nu TU?! Acum, dacă tot am făcut-o lată, măcar să o fac până la capăt: le dau oamenilor și numărul tău de telefon. 0755.044.247. Dacă îmi fac timp, mă mai primești totuși la o citeală?!

roman

2 gânduri despre “Pui de pernă pentru pui de om

 1. Taxiul cu Bomboane

  Mă onorează.
  Mai mult ce să vă spun…
  Fiți cu ochii pe paginile de Facebook pentru că nu ne oprim aici! Orice proiect frumos susține un alt proiect și mai frumos!

  #AmZis

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s